De tern “burn-out” is afgeleid van het Engels en betekent “opgebrand”. Iemand met een burn out is dan ook figuurlijk opgebrand. Je bent emotioneel uitgeput en je hebt geen energie om simpele taken uit te voeren, laat staan je werk uit te voeren. Het kan ook voorkomen dat een burn-out leidt tot een negatief zelfbeeld.
Hoe ontstaat een burn-out?
Een burn-out ontstaat als gevolg van langdurige overbelasting. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat je je langdurig in een stressvolle situatie begeeft en je teveel van jezelf vraagt. De stressvolle situatie kan liggen in je werk, in je privésfeer of beiden. Stress kan bijvoorbeeld ontstaan als:
- Je te veel taken op je wilt nemen.
- Er teveel aan je gevraagd wordt (hoge prestatiedruk), maar je kunt het eigenlijk niet aan.
- De werkomstandigheden zwaar en/of slecht zijn.
- Je weinig steun vanuit je omgeving, je partner, je collega’s en/of leidinggevende ervaart.
- Je schulden hebt.
- Je relatie onder druk staat.
Als het je niet lukt om met de stress om te gaan, of als er geen tijd is voor herstel, kan dit resulteren in een chronische stress, wat uiteindelijk leidt naar overspannenheid. Houdt deze overspannenheid langer dan een half jaar aan? Dan kan iemand emotioneel en fysiek uitgeput raken. Men spreekt dan van een burn-out.
Heftige gebeurtenissen
Een burn-out of overspannenheid kan ook getriggerd worden door een heftige gebeurtenis of een samenloop van situaties die spanning veroorzaken, zoals bijvoorbeeld:
- Ontslag.
- Overlijden van een naaste.
- Ernstig ziek worden (ook van een naaste).
- Een relatiebreuk.
- Een pandemie zoals corona.
Ook leuke, maar spannende gebeurtenissen kunnen bijdragen aan overspannenheid, zoals bijvoorbeeld trouwen, verhuizen of een kind krijgen.
Hoe herken je een burn-out?
Iemand met een burn-out heeft minimaal een half jaar last van de volgende drie dingen.
- Spanningsklachten zoals lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren of een gejaagd gevoel.
- Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
- Door de klachten worden dagelijkse bezigheden moeilijk uitvoerbaar. Soms zelfs onuitvoerbaar. Dit merk je meestal op meerdere vlakken, zoals thuis, op het werk, in sociale omgeving en/of in het verkeer.
De symptomen van een burn-out
Je kunt een burn-out herkennen aan een of meerdere symptomen zoals:
- Hoofdpijn.
- Duizeligheid.
- Een pijnlijk gevoel op de borst.
- Hartkloppingen.
- Pijn in de buik of een opgeblazen gevoel.
- Spijsverteringsproblemen.
- Verminderde weerstand, je bent vaak ziek
- Slapeloosheid, slaapproblemen.
- Een verhoogde bloeddruk.
- Oorsuizen.
- Oververmoeidheid.
- Geheugenproblemen.
- Concentratieproblemen.
- Over- of ondergewicht.
- Hart en vaataandoeningen.
- Diabetes.
- Neerslachtigheid.
- Depressie.
De begeleiding
Mijn begeleiding start met het inzichtelijk maken van je gedrags-gedachten- en gevoelenspatronen. Wanneer jij weet waarom je de dingen doet zoals je doet ben jij in staat om andere keuzes te maken. Je krijgt handvatten om op een andere manier met stress om te gaan.
Wanneer blijkt dat jouw burn-out veroorzaakt wordt door heftige gebeurtenissen dan behandel ik je met behulp van mijn rouw- en traumaverwerking. Je kunt dus te allen tijde bij mij terecht. Daarnaast gaan we samen je energiehuishouding weer in balans brengen.