Voor veel vrouwen is het een verademing te weten dat de klachten die zij vanaf hun 40ste ervaren horen bij de overgang. Dat het niet iets ernstigs is. De overgang is een natuurlijk proces dat elke vrouw in haar leven vanaf haar 40ste zal meemaken. Het is een levensfase waarbij je van een vruchtbare naar een onvruchtbare vrouw gaat.
De overgang
Vanaf de eerste menstruatie is het lichaam van de vrouw ingesteld op het krijgen van kinderen. Hierbij spelen de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron spelen een belangrijke rol. Gedurende de overgang nemen de productie van deze hormonen sterk af. Ook de eierstokken verschrompelen. Je lichaam moet een nieuwe balans gaan vinden in de hormoonhuishouding en dit kan met (veel) klachten gepaard gaan. De gehele periode duurt ongeveer 7 tot 10 jaar.
Klachten van de overgang
De overgang kan gepaard gaan met (vele) klachten. 20% van de vrouwen heeft ernstige klachten, 60% van de vrouwen heeft milde klachten en 20% van de vrouwen heeft weinig tot geen klachten. We onderscheiden hierin de typische en de atypische klachten. Een van de meest herkenbare typische klachten zijn de opvliegers. Maar er zijn nog veel meer klachten die in relatie staan met de overgang. Vaak worden deze overgangsklachten niet herkend en wordt er bijvoorbeeld ten onrechte de diagnose burn-out gesteld.
Risicofactoren
Door de verandering van de hormoonhuishouding hebben vrouwen in de overgang een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, borstkanker en osteoporose. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen! Het is dus heel belangrijk dat jij als vrouw weet of jij tot de risicogroep behoort zodat jij actie kunt ondernemen.
De overgang en stress
Vrouwen van nu hebben het druk en hebben weinig tijd om te ontspannen. Vrouwen in de overgang hebben vaak nog thuiswonende kinderen, zijn vaak mantelzorgers, hebben een baan/carrière en zorgen voor het grootste deel voor het huishouden. Vrouwen van nu hebben dus veel ballen hoog te houden. Tel daar de verandering van de hormoonhuishouding nog eens bij op. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat vrouwen in de overgang te maken hebben met chronische stress en zorgen. Stress versterkt overgangsklachten dus hoe meer stress hoe meer overgangsklachten. Het is dus belangrijk om je stress te reduceren.
Wat kan ik voor jou betekenen?
- Je voorlichting geven.
- Je klachten in kaart brengen.
- Beoordelen of jij tot één of meerdere risicogroepen behoort.
- Adviseren over mogelijke vervolgstappen.
- Behandelen van (onverwerkte) trauma’s.
- Coaching in het maken van andere keuzes.